Novenă în cinstea sfântului Ioan Paul al II-lea

Biografie

Ioan Paul al II-lea s-a născut la 18 mai 1920 la Wadowice. A rămas de timpuriu orfan, după moartea mamei, Emilia în 1929, în timpul ocupașiei hitleriste, în 1941 l-a pierdut pe tatăl său. În timpul celui de-al doilea război mondial a lucrat în întreprinderea Solvay din Krakowia.
În ziua de 1 noiembrie 1946 a primit sfinșirea prezbiteratului. A continuat studiile la Roma și în Cracovia. La vârsta de 38 de ani a fost numit episcop auxiliar de Cracovia, câșiva ani mai târziu, Ordinarius de Cracovia.
și-a manifestat fermitatea atunci când a fost vorba de apărarea crucii, în lupta și în continua strădanie de a primi permisiunea de a construi biserici.
În 16 octombrie 1978 a fost ales papă. și-a ales numele de Ioan Paul al II-lea. Pontificatul său a durat 27 de ani și a fpst caracterizat de numeroase pelerinaje în lume. A pus un accent deosebit pe întâlnirea cu credincioșii, dar atacul din luna mai 1981 a provocat obligativitatea indroducerii unei apărări deosebite.
Trupul său a suferit foarte multe boli. A plecat în casa Tatălui în 2 aprilie 2005 în vigilia sărbătorii Divinei Îndurări. Beatificat de papa Benedict al XVI-lea în ziua de 1 mai 2011, în sărbătoarea Divinei Milostiviri. Amintirea liturgică a fot stabilită la 22 octombrie.

În această novenă vom citi cuvintele sfântului Ioan Paul al II-lea. Să medităm ceea ce face referinșă la viașa noastră, rugându-ne după intenșiile noastre și ale celor dragi.

Rugăciunea zilnică

Sfinte Părinte, îi mulțumesc lui Dumnezeu pentru că te-a dat Bisericii ca Papa Ioan Paul al II-lea, mulțumesc pentru lucrarea ta apostolică neobosită la toate națiunile lumii, cărora cu zel le-ai predicat Vestea cea Bună a iubirii infinite a lui Dumnezeu pentru noi.
Mulțumesc, Sfinte Părinte, pentru că ne-ai dat un exemplu de totală încredere în milostivirea lui Dumnezeu și in mijlocirea maternă a Mariei, Maica lui Dumnezeu.
Obține pentru mine, ca potrivit voinșei lui Dumnezeu, să pot primi harul pentru care mă rog șie.
Prin mijlocirea ta, fă să obțin dorinta ca pe tot parcursul vieții să răman în urmarea lui Cristos și a Mariei, și să contribui la construirea în țara noastră a împărăției adevărului, iubirii și pacii. Amin.


Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.


Ziua I
Mulșumire pentru sfântul Botez

Când privesc în trecut, văd cum calea vieșii mele, prin mediul înconjurător, prin parohie, prin familia mea, mă conduce către un singur loc: către baptisteriul din biserica parohială din Wadowice (Vadovișe). La acest baptisteriu am primit harul de a deveni fiu al lui Dumnezeu și credinșa în Mântuitorului meu, în comunitatea Bisericii. Părinșii, dându-mi numele au vrut să mă pună sub protecșia sf. Carol Boromeu.
Toate aceste zile se unesc și mă gândesc că rădăcina lor se află în acea primă zi, adică în ziua sfântului Botez; totul pleacă de la acest har, de la acest sacrament ceresc. Botezul este o a doua naștere, naștere de sus, nu mai pușin adevărată și reală decât nașterea la viașa pământească. La botez, după cuvintele sf. Aposol Paul, suntem îngropași în moartea lui Cristos, ca în acest mod să primim participarea la învierea lui. Sfântul al cărui nume îl primim are ca sarcină să ne amintească de faptul că suntem fii ai lui Dumnezeu.
În sacramentul Botezului se află începutul întregii vocașii creștine. Parohia din Wadowice care m-a născut prin botez la viașa dumnezeiască, a pus acesteia un fundament puternic.
Să mulșumim pentru Darul Sfântului Botez cerând harul unei vieși bune.

Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

Ziua a II-a
Seminarul de acasă

Pregătirea mea seminarială la preoșie a fost într-un fel pregătită. Într-un anumit sens au contribuit la aceasta părinșii mei în casa părintească, mai ales tatăl meu. Puteam să observ zilnic viașa lui care era una severă. A fost militar de profesie, iar când a rămas văduv viașa lui a devenit și mai mult o viașă de rugăciune continuă. Uneori s-a întâmplat să mă trezesc noaptea și atunci îl găseam pe tatăl meu în genunchi, așa cum îl vedeam în genunchi în biserica parohială. Niciodată n-am vorbit împreună de vocașia preoșească, dar acest exemplu al tatălui meu a fost pentru mine un prim seminar, de acasă.
Mă întorc cu gândul și inima și către colegii și colegele mele, atât din anii școlii primare cât și – poate mai mult – la anii din colegii, căci aceștia au durat mai mult.
Am o datorie personală de recunoștinșă fașă de școala polonă, fașă de profesori, pe care îi șin minte până astăzi și mă rog pentru ei în fiecare zi. Ceea ce am primit în anii de școală aduce rod până astăzi în viașa mea.

Să ne rugăm pentru o bună educașia acasă, în școală și în societatea noastră.

Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

Ziua a III-a
Demnitatea muncii umane

Fabrica de sod㠔Solvay” a devenit pentru mine, la un moment dat, un adevărat seminar, deși secret. Am lucrat într-o carieră de piatră din septembrie 1940, iar un an mai taziu m-am mutat la uzina de tratare a apei.
Mă întâlneam zi de zi cu oameni ce muncesc din greu, am cunoscut mediul lor, familiile lor, preocupările lor, valoarea și demnitatea lor umană. Personal am primit de la ei multă simpatie. știau că sunt student și știau că dacă împrejurările o vor permite, mă voi întoarce la studii. Dar niciodată nu am cunoscut din acest motiv vreo reavoinșă. M-am împrietenit cu mulși muncitori. Am avut de asemenea ocazia de a vedea cât de mult își manifestă interesul fașă de religie și câtă înșelepciune (de viașă) este în ei.
De fiecare dată când mă întâlnesc cu muncitori, nu mă pot abșine de la mărturisire, cât de mare a fost harul de care am avut parte de a lucra timp de aproape patru ani în cariera de piatră și în fabrică.
De atunci, misterul omului a intrat în domeniul meu de reflecșie și m-am simșit în mod irezistibil obligat de a apăra demnitatea fiecărei fiinșe umane.

Să ne rugăm pentru darul unei munci decente, în special pentru șomeri.

Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

Ziua a IV-a
Puterea se desăvârșește în slăbiciune

Oare Cristos nu a vorbit de sămânșa care cade în pământ cu scopul de a da roadeș
Oare nu a spus: ”Căci cine vrea sa-și salveze viașa, o va pierde; cine însă își pierde viașa pentru mine, acela o va afla”ș (Mt 16,25)
Dumnezeu mi-a permis să am parte de suferinșă în timpul ultimelor luni după atac; mi-a permis să trăiesc experienșa de avea viașa în pericol. Mi-a permis, de asemenea, să înșeleg clar și în profunzime că este un har special pentru mine însumi ca om, și de asemenea - având în vedere slujirea pe care o exercit ca episcop al Romei și urmașul sf. Petru - har pentru Biserică. Cristos mi-a dat acest har, că am putut, prin suferinșă, prin viașa și sănătatea care mi-au fost puse în pericol să dau mărturie adevarului lui Cristos și iubirii lui. Chiar aceasta consider a fi un har special - și pentru aceasta mulșumesc în mod deosebit Duhului Sfânt.
și eu sunt aici pelerin. și eu simt profund slăbiciunea mea - și de aceea cu încredere repet cuvintele sfântului Paul: ”Puterea mea se arată în slăbiciune”. și de aceea, cu o mare recunoștinșă către Duhul Sfânt mă gândesc la această slăbi–ciune, pe care Dumnezeu mi-a permis să o trăiesc.

Să ne rugăm pentru cei suferinzi, ca să nu-și piardă credinșa și încrederea în ajutorul lui Dumnezeu.

Tatăl nostru... Bucura-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

Ziua a V-a
Cea mai importantă este familia

Familia este prima, și, din multe puncte de vedere, cea mai importantă. Este o cale pentru toși, rămânând de fiecare dată o cale specială, unică și făra egal, așa cum unic este fiecare om.
Familia este acea cale, de care el nu poate să se despartă. La urma urmei, în mod normal, fiecare dintre noi în familie vine pe lume, astfel încât se poate spune ca familiei datorează faptul că este om. și dacă acestei veniri pe lume și intrării în lume omului îi lipsește familia, acest lucru constituie o ruptură și o lipsă extrem de neliniștitoare și dureroasă, care apoi îl împovărează de-a lungul întregii sale vieși. știm că familia este prima și fundamentala comunitate umană. Este un mediu al vieșii și un mediu al iubirii. Viașa întregilor societăși, nașiuni, state, a Bisericii depinde de faptul dacă familia se află în mijlocul lor ca un adevărat mediu de viașă și de iubire. Familia contemporană - așa cum a făcut-o dintotdeauna - este în căutarea unei „iubiri frumoase”. Civilizașia iubirii înseamnă bucurie - bucurie, printre altele din motiv c㠄un om a venit pe lume”. Deci bucurie și din faptul că soșii au devenit părinși.

Să ne rugăm pentru haruri pentru cei căsătoriși, pentru familii și pentru copiii noștri.

Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

Ziua a VI-a
Viașa după Evanghelie

Moralitatea creștină este plină de cerinșe. Desigur, are cerinșe, pe care uneori omul trebuie să le numească sincer ca unele care ”depășesc” nivelul lui. Ce să spunem despre o astfel de teză: ”Iubiși-i pe dușmanii voștri, faceși bine celor care vă urăsc” (Lc 6, 27). Sau: ”Dacă cineva te lovește peste obrazul drept, întoarce-i-l și pe celălalt” (Mt 5, 39).
Omul trebuie sa-și spună sincer în fașa unor astfel de cerinșe: ”Ele depășesc posibilitășile mele” - dar, răspunzând astfel nu înseamnă că ele mă împiedică. Evanghelia aduce cu siguranșă cerinșe. Se știe că Cristos niciodată nu i-a dat speranșe deșarte în această privinșă. Să șinem minte de faptul că Cristos nu le-a spus niciodată apostolilor săi, că vor avea o viașă ușoară. Putem chiar să spunem că, într-un sens, chiar îi descuraja... Cristos vorbea despre lucruri foarte dure, simple și clare.
Dacă același Cristos spune: ”Nu vă fie teamă!”, atunci arată, că aceste cerinșe nu sunt peste posibilitășile omului.
Credinșa în puterea Duhului Sfânt poate contribui la victoria persoanei umane.

Să ne rugăm pentru o viașă evanghelică pentru noi și pentru a ști cum să depășim greutășile zilnice.

Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

Ziua a VII-a
Dreptatea și iertarea

Pilonii de pace adevărată sunt dreptatea și acel tip special de iubire care este iertarea. Iertarea este opusul de a fi supărat, al dorinșei răzbunării, dar nu al dreptășii. O pace adevărată este, de fapt ”lucrarea dreptășii”. (Is 32, 17).
Primirea și dăruirea de iertare permite să dea o nouă calitate relașiilor dintre oameni, întrerupe spirala de ură și răzbunare, sparge lanșurile răului care leagă inimile adversarilor. Pentru șările care tind spre reconciliere și pentru toși care doresc o convieșiuire pașnică a oamenilor și a popoarelor, nu există o altă cale decât iertarea - primită și dăruită.
Ce bogășie de învășături izbăvitoare găsim în cuvintele lui Cristos: „Iubiși-i pe dușmanii voștri și rugași-vă pentru cei care vă persecută, ca să fiși fiii Tatălui vostru cel din ceruri, care face să răsară soarele său peste cei răi și peste cei buni și să plouă peste cei drepși și peste cei nedrepși” (Mt. 5,44-45).
Dragostea fașă de cei care ne-au nedreptășit dezarmează dușmanul și poate transforma chiar și câmpul de luptă într-un loc al colaborării solidare.

Să ne rugăm pentru harul de a ierta greșelile, dar și de a vedea păcatele proprii.

Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

Ziua a VIII-a
Ne apropiem de moarte

Moartea este cu adevărat un mare mister. Este un eveniment pe care trebuie să-l medităm cu iubire și respect. De la naștere ne apropiem de moarte, dar, fiind mai în vârstă suntem din an în an tot mai conștienși de apropierea ei - doar dacă nu respingem cu tărie de la noi înșine astfel de gânduri și sentimente. Creatorul a făcut astfel încât bătrâneșea, într-un mod natural, ne învașă să ne obișnuim cu moartea.
Marea școală a vieșii și a morșii ne conduce, de asemenea, și la mormântul unei alte persoane, ne poruncește să stăm în fașa multor paturi a celor care mor, înainte de a fi chiar noi înșine cei, în jurul cărora - să dea Domnul - s-ar aduna alșii pentru a se ruga.
Stau deci, în spiritul credinșei, alături de mormintele părinșilor mei, a frașilor, rudelor, prietenilor, cunoștinșelor, concetășenilor. Cobor, cum am făcut de mulși ani, în Catedrala Wawel la subsolul care ascunde osemintele regilor și conducătorilor nașiunii.
Îmbrășișez în spirit toate cimitirile plaiurilor mele natale, câmpurile de luptă, terenurile morșii, care ascund cenușa celor căzuși... și pe toși cei răposași. Implor pentru ei odihnă veșnică...

Să ne rugăm pentru harul de a ne pregăti bine la trecerea la Casa Tatălui. Să ne rugăm și pentru răposașii noștri.

Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.

Ziua a IX-a
Maria în viașa noastră

Primatul Poloniei August Hlond, înainte de moarte, în anul 1948, a spus aceste cuvinte semnificative: „Victoria, dacă vine, va veni prin Maria”. De-a lungul câtorva decenii a slujirii mele pastorale în Polonia am fost martor în ce mod aceste cuvinte deveneau relitate.
Intrând în istoria Bisericii univerale, odată cu alegerea mea ca papă am adus cu mine această convingere, că și în dimensiunea universală, victoria, dacă va veni, va veni prin Maria. Trebuie să adaug că această referire personală și lăuntrică la Mama lui Cristos, curgea din tinereșea mea în larga albie a devoșiunii mariane, care în Polonia are o istorie specială. Acest lucru explică suficient pietatea mariană a prezentului Papă și, mai presus de toate, atitudinea de încredinșare totală Mariei - Totus Tuus.
Maria este cu noi. Sanctuarele ei, împrăștiate pe tot globul pamântesc, dovedesc prezenșa reală a Mariei care încearcă să prevină orice rău care ameninșă nu numai fiecărui om în parte și familiilor, dar tuturor popoarelor.
Nenumărate generașii au fost în pelerinaj la marile și micile sanctuare - găseau acolo har și alinare, lumina credinșei și puterea convertirii, adăpost de greutăși și în crize spirituale.

Să dăruim Neprihănitei toate necazurile noastre zilnice și importante

Sub ocrotirea ta...
Tatăl nostru... Bucură-te Marie... Slava Tatălui...
Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi.


Rugăciunile papei Ioan Paul al II-lea
Maica lui Dumnezeu, roagă-te pentru noi

Maica lui Dumnezeu, Maica lui Cristos, Maica Bisericii, privește la noi cu bunatate. Maică credincioasă, roagă-te pentru noi. Învașă-ne cum tu ai crezut. Fă ca credinșa noastră în Dumnezeu să fie întotdeauna curată, luminoasă, curajoasă, puternică, generoasă.
Maica vrednică de iubire, roagă-te pentru noi! Învașă-ne cum să-l iubim pe Dumnezeu și pe frașii noștri. Fă ca iubirea fașă de aproapele nostru să fie mereu răbdătoare, plină de bunătate și respect.
Pricina bucuriei nostre, roagă-te pentru noi! Învașă-ne să beneficiem în credinșă de bucuria creștină, care se naște și înflorește din durere, din sacrificiu, din unirea cu Fiul Tău răstignit. Fă ca bucuria noastră să fie autentică și frumoasă, ca să o putem împărși tuturor. Amin

Rugăciune pentru vindecare de boală

Dumnezeule, care ești Creatorul omului și Domnul vieșii și al morșii, fii lăudat! Dacă este voia Ta, Doamne să mă însănătoșesc, eliberează-mă de această boală.
Fie ca Duhul Sfânt, pe care l-am primit în Sacramentul Botezului și Sfântului Mir să mă ajute în primirea Voinșei Tale sfinte. Fie ca El să mă conducă, să-mi dea curaj să pot primi și duce crucea Ta.
Te preamăresc, Doamne, pentru toate harurile primite și pentru cele pe care tot timpul mi le dăruiești. Vreau să îndeplinesc până la sfârșit sarcinile, pe care mi le-ai dat.
Prin meritele Fiului Tău, care a suferit pe cruce, Te implor, dă-mi sănătatea trupului și a sufletului. Amin.

Litania în cinstea sfântului Ioan Paul al II-lea

Doamne miluiește-ne, (Traducere De Eduard Bucevschi - Rugăciune a primit „Imprimatur” din partea Cardinalului de Cracovia, Stanislaw Dziwisz, având data de 12 aprilie 2011)

Cristoase, miluiește-ne,
Doamne, miluiește-ne.

Cristoase, auzi-ne,
Cristoase, ascultă-ne.

Tată din cer, Dumnezeule, miluiește-ne pe noi
Fiule, Răscumpărătorul lumii, Dumnezeule,
Sfântule Duh, Dumnezeule,
Sfântă Treime, un singur Dumnezeu,
Sfântă Marie, roagă-te pentru noi.
Sfinte Ioan Paul, roagă-te pentru noi
Cufundat în Tatăl,
Bogat în milostivire,
Unit cu Cristos, Răscumpărătorul Omului,
Plin de Sfântul Duh, Domnul și de viață Dătătorul,
Dăruit în totalitate Mariei,
Prietenul sfinților și al fericiților,
Urmașul lui Petru și Slujitor al slujitorilor lui Dumnezeu,
Apărător al Bisericii,
Învățător al adevărurilor de credință,
Părinte al Conciliului și executor al hotărârilor luate,
Pilon al unirii creștinilor și a familiei omenești,
Adorator înfocat al Euharistiei,
Pelerin neobosit pe acest pământ,
Misionar al tuturor popoarelor,
Martor al credinței, speranței și iubirii,
Părtaș statornic la suferințele lui Cristos,
Apostol al unirii și al păcii,
Promotor al civilizației iubirii,
Propovăduitor al noii evanghelizări,
Maestru care îndeamnă la înaintarea în larg,
Învățător care arată sfințenia ca o măsură a vieții creștinești,
Papă al Divinei Îndurări,
Preot al celor care se unesc în Biserică pentru oferirea darurilor,
Păstor care conduce turma în ceruri,
Frate și Învățător al preoților,
Părinte al persoanelor consacrate,
Patron al familiei creștine,
Sprijin al soților,
Apărător al copiilor nenăscuți,
Îngrijitor al copiilor, orfanilor și al părăsiților,
Prieten și Educator al tinerilor,
Bun Samaritean al suferinzilor,
Sprijin al bătrânilor și singuraticilor,
Propovăduitor al adevărului despre demnitatea oamenilor,
Bărbat al rugăciunii, cufundat în Domnul,
Iubitor al Liturghiilor care aduc Jertfa pe altarele lumii,
Întruchipare a hărniciei,
Îndrăgostit de Crucea lui Cristos,
Ajutor exemplar al vocațiilor,
Răbdător în suferințe,
Model al vieții și al morții în Domnul,
Tu, care îți amintești de cei păcătoși,
Tu, care arăți drumul celor greșitori,
Tu, care ierți pe cei care au încercat să te rănească,
Tu, care ți-ai iubit dușmanii și urmăritorii,
Avocat și apărător al celor persecutați,
Susținător al șomerilor,
Îngrijitor al celor fără adăpost,
Vizitator al celor închiși,
Sprijin al celor slabi,
Tu, care i-ai învățat pe toți solidaritatea,
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, iartă-ne, Doamne
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, ascultă-ne, Doamne
Mielul lui Dumnezeu care iei asupra Ta păcatele lumii, miluiește-ne pe noi.

Roagă-te pentru noi, Sfinte Ioan Paul al II-lea
Ca prin viața și cuvintele noastre să vestim lumii pe Cristos, Răscumpărătorul omului!


Să ne rugăm Dumnezeule Milostiv, primește mulțumirea noastră pentru darul apostolic, viața și misiunea sfântului Ioan Paul al II-lea, iar prin mijlocirea lui ajută-ne să creștem în iubire față de tine și să vestim cu curaj iubirea lui Cristos tuturor oamenilor. Prin Cristos Domnul nostru. Amin

(Traducerea litaniei apartine Dl. seminarist Eduard Bucevschi - Rugăciunea a primit „Imprimatur” din partea Cardinalului de Cracovia, Stanislaw Dziwisz, având data de 12 aprilie 2011)

În Biserica închinată sf. Ioan Paul al II-lea din Poiana Micului există și o relicvă a sfântului Ioan Paul al II-lea, o picătură din sângele său îmbibată pe o bucățică de pânză, primită din partea Card. Stanislaw Dziwisz, mitropolit de Cracovia, care a consacrat biserica la 21 mai 2011, alături fiind și de ep. Petru Gherghel și ep. Aurel Percă.

Aceasta este totodata și prima biserică din lume - în afara granițelor Poloniei - închinată sfântului Ioan Paul al II-lea. ***** transmiteți-ne o intenție de rugăciune prin mijlocirea Papei Ioan Paul al II-lea. Ne vom ruga pentru Dumneavoastă: rugaciune@ioanpaul2.ro